Veelgestelde vragen
Het coronavirus is nog steeds aanwezig en ook in Nederland gelden maatregelen om de verspreiding van het virus te beperken. De KNLTB volgt de ontwikkelingen op de voet en houdt zich aan de adviezen en richtlijnen van de overheid.
Veelgestelde vragen - Algemeen (22 januari)
De KNLTB roept verenigingen en leraren op de trainingen zo te plannen, zodat spelers en leraren om 21.00 uur thuis kunnen zijn. Kijk voor meer informatie over de avondklok en uitzonderingssituaties op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/avondklok.
Met de huidige maatregelen is het voor topsporters nog wel toegestaan om te trainen en wedstrijden te spelen op een door NOC*NSF goedgekeurde topsportlocatie, zowel binnen als buiten. Het Nationaal Tennis Centrum (NTC) in Amstelveen is aangemerkt als officiële topsportlocatie. Spelers en coaches op de NTC-lijst, die tussen KNLTB en NOC*NSF is afgestemd, mogen hier trainen. Voor deze groep geldt ook een uitzondering voor de avondklok. Het streven is zondermeer om zoveel mogelijk de uren van de avondklok in acht te nemen. Voor spelers en coaches die niet op de NTC-lijst staan zijn de maatregelen van de lockdown en avondklok wel van toepassing.
Van dinsdag 15 december 2020 tot en met 9 februari 2021 mogen volwassenen vanaf 18 jaar tennis en padel spelen met 2 personen, alleen buiten. Alleen enkelspel is dus toegestaan. Jeugd t/m 17 mag buiten wel dubbelen.
Ja, die lobby is er zeer zeker. Samen met NOC*NSF en de andere sportbonden heeft de KNLTB zich de afgelopen maanden flink ingezet om sport op de politieke agenda te zetten. Immers sporten en bewegen is juist in deze coronatijd belangrijk. Dat is gelukt. We zijn blij dat we, in tegenstelling tot veel andere sporten, het hele jaar door hebben kunnen tennissen, en nog steeds. Al is het dan op dit moment alleen buiten en alleen enkelspel. Veel (team)sporten voor volwassenen liggen sinds oktober stil en competities zijn stopgezet. We blijven in gesprek met het ministerie van VWS om sporten met meer dan 2 volwassenen snel mogelijk te maken, zodra de situatie het weer toelaat en versoepelingen mogelijk zijn. Tennis kan veilig met 1.5 meter afstand en verenigingen en spelers hebben laten zien dit goed te kunnen organiseren. We hopen dat dubbelen snel weer kan, daar blijven we ons hard voor maken.
- De landelijke regel is dat sporten in groepjes van max. 2 personen vanaf 18 jaar is toegestaan. Dubbelen kan daarom niet, maximaal 2 personen per baan. Hierop zijn geen uitzonderingen. In overleg met NOC*NSF is besloten dat tennis en padel met 4 personen uit 1 huishouden, of met 2 stellen dan ook niet is toegestaan. Ook hier geldt: maximaal met 2 personen in een groepje mogen samen sporten. Voor jeugd t/m 17 jaar geldt geen maximale groepsgrootte.
Ja, maar alleen buiten en voor volwassenen is alleen enkelspel toegestaan tot met 19 januari. Jeugd t/m 17 jaar mag wel dubbelen.
Voor jeugd t/m 17 jaar geldt geen maximale groepsgrootte. Voor volwassenen vanaf 18 jaar geldt een maximale groepsgrootte van 2 personen per baan op 1.5 meter afstand, dit is exclusief trainer.
Er mogen meer groepjes naast elkaar sporten als:- de groepjes minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar houden;
- er een duidelijke afbakening is van de verschillende groepjes;
- zij niet mengen.
Wanneer er in één trainingsgroep leerlingen zitten die jonger zijn dan 18 jaar én leerlingen vanaf 18 jaar dan gelden de maatregelen voor de leerlingen vanaf 18 jaar. Dus groepsgrootte van maximaal 2 per baan en altijd 1.5 meter afstand tot elkaar houden.
Nee, buiten geldt alleen een maximale groepsgrootte van 2 personen op anderhalve meter afstand. Jeugd t/m 17 jaar uitgezonderd.
Nee, het is niet toegestaan om te tennissen en of padellen in de (blaas)hal.
Ja, die lobby is er zeer zeker. Samen met NOC*NSF en de andere sportbonden heeft de KNLTB zich de afgelopen maanden flink ingezet om sport op de politieke agenda te zetten. Immers sporten en bewegen is juist in deze coronatijd belangrijk. Dat is gelukt. We zijn blij dat we, in tegenstelling tot veel andere sporten, het hele jaar door hebben kunnen tennissen, en nog steeds. Al is het dan op dit moment alleen buiten en alleen enkelspel. Veel (team)sporten voor volwassenen liggen sinds oktober stil en competities zijn stopgezet. We blijven in gesprek met het ministerie van VWS om sporten met meer dan 2 volwassenen, zowel buiten als binnen mogelijk te maken, zodra de situatie het weer toelaat en versoepelingen mogelijk zijn. Tennis en padel kan veilig met 1.5 meter afstand en verenigingen, commerciële hallen en spelers hebben laten zien dit goed te kunnen organiseren. We hopen dat dubbelen buiten en binnen snel weer kan, daar blijven we ons hard voor maken.
Wedstrijden en competities zijn niet toegestaan, dit geldt voor zowel jeugd als volwassenen in alle sporten, uitgezonderd de nationale selectiesporters en betaald voetbal. Zie ook
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/sportNee. Georganiseerde wedstrijden voor volwassenen zijn niet toegestaan. Dus geen interne competitie, tossavond, laddercompetitie of clubkampioenschappen. Onderlinge trainingswedstrijdjes of oefenpotjes spelen op de eigen vereniging mag wel. Dit houdt in dat er vooraf een baan wordt gereserveerd en na het spelen direct het park wordt verlaten. Neem je verantwoordelijkheid en zoek de grenzen niet op.
Onderlinge wedstrijdjes voor de jeugd t/m 17 jaar (met teams) van de eigen vereniging zijn wel toegestaan. Hier geldt geen maximale groepsgrootte. Deze richtlijn is iets minder strak dan we voorheen hebben gecommuniceerd. De ervaringen van de afgelopen maand laten zien dat dit in diverse takken van sport zoals voetbal en hockey ook succesvol wordt opgepakt.
Ja. Onderlinge wedstrijdjes voor de jeugd (met teams) van de eigen vereniging zijn wel toegestaan. Hier geldt geen maximale groepsgrootte. Deze richtlijn is iets minder strak dan we voorheen hebben gecommuniceerd. De ervaringen van de afgelopen maand laten zien dat dit in diverse takken van sport zoals voetbal en hockey ook succesvol wordt opgepakt. Voor jeugd t/m 17 jaar mogen wel onderlinge wedstrijden georganiseerd worden op de vereniging.
Nee, naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten.
We adviseren de toiletten alleen geopend te houden voor noodgevallen.
Het dringende advies is om vanuit huis een baan af te hangen, digitaal of per telefoon (telefonisch).
Als een jeugdlid t/m 17 jaar op de eigen accommodatie een training heeft dan worden ouders (ook als ze het kind brengen naar de club) als toeschouwer gezien en mogen zij niet blijven kijken.
Een ouder/begeleider die noodzakelijk zijn voor het kunnen laten sporten van een sporter met een beperking, mogen aanwezig zijn bij de sportactiviteit.
Maak zoveel mogelijk afspraken met andere ouders over carpoolen. Indien dat niet mogelijk is, dan is op het park blijven toegestaan, maar zorg hierbij voor het naleven van de regels.
De sportkantine of het clubhuis kan gebruikt blijven worden voor verenigingsactiviteiten die ondersteunend zijn aan het tennis en/of padel. Denk hierbij aan leraren, coronacoördinatoren en noodgevallen, zoals een plotseling EHBO-geval. Probeer waar mogelijk vergaderactiviteiten zoveel mogelijk online te organiseren. Hierbij is het uitgangspunt dat de horeca in de kantine gesloten blijft en er geen toeschouwers/publiek zich in de kantine begeven.
Ja, als het gaat om noodzakelijk baanonderhoud en essentiële werkzaamheden om schade aan de banen te voorkomen, dan mag dat. Hierbij dienen wel de richtlijnen van het RIVM gehanteerd te worden. Een vrijwilligersdag om het park netjes (winterklaar) te maken mag op dit moment dus niet. We adviseren wel om contact op te nemen met de gemeentelijke contactpersoon over de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden op het park.
Ja, ook tijdens het najaar en de wintermaanden is onderhoud nodig. Uiteraard dienen de onderhoudswerkzaamheden te worden afgestemd op het type baan zoals de club dat normaal gesproken ook gewend is. Aan die werkzaamheden verandert nu feitelijk niets. Van de meest voorkomende baansoorten heeft de KNLTB onderhoudsvoorschriften beschikbaar, zie deze pagina. In alle gevallen dienen de richtlijnen van het RIVM maatregelen in acht genomen te worden.
Veelgestelde vragen - Toernooien (13 januari)
Alle toernooi t/m 9 februari worden geannuleerd.
De KNLTB past bij deze toernooien de status op de publieke pagina aan naar ‘’geannuleerd’’. Als toernooileider hoef je verder geen actie te ondernemen.
Het is mogelijk om het toernooi te verplaatsen naar een later moment. Voor het verplaatsen van een open toernooi kun je contact met ons opnemen via wedstrijdtennis@knltb.nl. Zodra het weer mogelijk is om toernooien te organiseren kijken we graag samen naar een ander geschikt moment.
Het is op dit moment nog onduidelijk wanneer er weer wedstrijden gespeeld kunnen worden. De kans is aanwezig dat het toernooi in de reguliere vorm niet kan plaatsvinden. Het is daarom verstandig om ook alvast na te denken over eventuele alternatieven voor je toernooi of het verplaatsen naar een later moment.
In nauw overleg met NOC*NSF en het ministerie van VWS maken nagenoeg alle sportbonden dezelfde keuze als de KNLTB, namelijk het annuleren van officiële wedstrijden t/m begin februari.
Toernooien die geannuleerd zijn ontvangen geen factuur voor de toernooiafdracht. Als je al een factuur hebt ontvangen voor je toernooi en deze kan niet doorgaan dan ontvang je van ons een creditnota.
Georganiseerde wedstrijden voor volwassenen zijn niet toegestaan. Onderlinge wedstrijden met jeugdspelers tot 18 jaar van de eigen vereniging (interne competities, clubkampioenschappen etc.) zijn wel toegestaan. Daarnaast mogen zowel volwassenen als jeugd onderlinge trainingswedstrijdjes of oefenpotjes spelen op de eigen vereniging of tennisschool mag wel. Dit houdt in dat er vooraf een baan wordt gereserveerd en na het spelen direct het park wordt verlaten. Neem je verantwoordelijkheid en zoek de grenzen niet op.
Veelgestelde vragen - Competitie (13 januari)
We begrijpen dat het door de huidige lockdown en de onzekerheden over de toekomstige coronamaatregelen lastig te bepalen is hoeveel teams je in kan schrijven. Hoe de situatie in april is weet niemand, maar we hebben vertrouwen in de start van de voorjaarscompetitie. We moeten echter wel realistisch zijn, de anderhalvemeterregel zal nog van kracht zijn. Het organiseren van de competitie in de anderhalvemetersamenleving is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
Voor verenigingen is het van belang dat ze een inventarisatie doen in hoeverre de anderhalvemeterregel te hanteren is tijdens de competitie op hun park en in het clubhuis. Denk dus met elkaar, eventueel samen met het bestuur, na over welke mogelijkheden jouw vereniging heeft om de teams te spreiden (variabele aanvangstijden, creatief gebruik clubhuis en overige ruimtes op het park).
Op basis van deze inventarisatie kunnen verenigingen vóór de inschrijving bepalen hoeveel teams ze kunnen inschrijven. Dit is ook de reden dat we eind december al hebben besloten dat tijdens de vrijdagvondcompetitie de HD/DD en GD om de week te spelen.
Na inschrijving van de teams is de competitiebijdrage verschuldigd. Terugtrekken is dus niet geheel kosteloos. De KNLTB houdt de ontwikkelingen rondom het coronavirus en de geldende maatregelen nauwlettend in de gaten, zodat we daar op organisatorisch vlak tijdig op kunnen anticiperen, eventueel met aanvullende aangepaste maatregelen.
Tennis is een veilige sport en we hebben goede hoop dat het spelen van competitie in april binnen de dan geldende maatregelen mogelijk is. Maar we moeten realistisch zijn en ons aanpassen aan de situatie op dat moment. We hebben begrip en respect voor de keuze van een team of individuele speler om vanwege de coronamaatregelen dan niet te spelen. Als er vlak voor of tijdens de competitie door de actuele coronasituatie geen andere optie is dan terugtrekking van het team uit de Voorjaarscompetitie 2021, dan zal de KNLTB coulant omgaan met terugtrekkingen en hiervoor geen boete opleggen. Dat vinden we in deze coronatijd niet gepast.
Klikhier voor een overzicht van de speeldagen van HD/DD en GD.
De minimale baaneis voor de vrijdagavond blijft 1 1/3 baan per thuisspelend team.
Nee. Dit is niet mogelijk, omdat het wedstrijdprogramma is afgestemd op heren/dames in dezelfde weken en in de andere weken spelen de gemengde teams.
Ja, dit is toegestaan als de baancapaciteit het toelaat op jouw vereniging.
Omdat er op vrijdagavond vijf (in plaats van zeven) speeldagen zijn, geldt voor deze ploegen een inschrijfbijdrage van € 26,05 in plaats van € 39,08.
Dat klopt! De normale telling zal weer gehanteerd worden. Dit betekent in de dubbels volledige sets en een supertiebreak (10 punten) in plaats van de derde set. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat het overgrote merendeel van de spelers niet op tijd wil spelen.
Het is toegestaan om in onderling overleg met de tegenstander een wedstrijd uit te stellen, mits deze wedstrijd wordt gespeeld voor de volgende speeldag. In onderling overleg met de tegenstander eerder spelen, mag uiteraard ook nog steeds.
Ondanks dat er per competitie maximaal 4 teams deelnemen, is het helaas niet mogelijk een wedstrijdprogramma te maken waarbij altijd alle teams tegelijk thuis spelen.
Omdat het aantal speeldagen op de vrijdagavond is verminderd van 7 naar 5 speeldagen, hebben we besloten dat bij dispensatie minimaal 3x op vrijdagavond gespeeld moet worden. Op zaterdag (en evt. andere speeldagen excl. vrijdagavond) blijft dit ongewijzigd en dient de speler wel minimaal 4x uit te komen.
Op 12 januari is besloten de lockdown te verlengen tot en met 9 februari. Wij hebben daarom besloten de KNLTB Wintercompetities Zuid en Noordwest 2020/2021 te annuleren. De inschrijfbijdrage van ingeschreven teams zal worden gecrediteerd.
Nee. Georganiseerde wedstrijden voor zowel volwassen als jeugd zijn niet toegestaan. Onderlinge trainingswedstrijdjes of oefenpotjes spelen op de eigen vereniging of tennisschool mag wel. Dit houdt in dat er vooraf een baan wordt gereserveerd en na het spelen direct het park wordt verlaten.
Veelgestelde vragen - KNLTB Junioren Tour en Juniorenranglijst (13 januari)
Voor de KNLTB Junioren Tour geldt dat in elk geval de toernooien t/m week 5 (zondag 7 februari) zijn geannuleerd.
De KNLTB past bij deze toernooien de status op de publieke pagina aan naar ‘’geannuleerd’’. Als toernooileider hoef je verder geen actie te ondernemen.
Het is mogelijk om het toernooi te verplaatsen naar een later moment. Voor het verplaatsen van je toernooi kun je contact met ons opnemen via juniorentour@knltb.nl. Zodra het weer mogelijk is om toernooien te organiseren kijken we graag samen naar een ander geschikt moment.
Het is op dit moment nog onduidelijk wanneer er weer wedstrijden gespeeld kunnen worden. We adviseren daarom om al wel te starten met de voorbereidingen, maar de kans is aanwezig dat het toernooi in de reguliere vorm niet kan plaatsvinden. Het is daarom verstandig om ook alvast na te denken over eventuele alternatieven voor je toernooi.
Toernooien die geannuleerd zijn ontvangen geen factuur voor de toernooiafdracht. Als je al een factuur hebt ontvangen voor je toernooi en deze kan niet doorgaan dan ontvang je van ons een creditnota.
Normaal is de ranglijst gebaseerd op de resultaten die je in de afgelopen 52 weken hebt behaald, waarbij de 6 beste enkelspelspelresultaten en de 2 beste dubbelspelresultaten meetellen. Omdat we in de afgelopen 52 weken te weinig speelweken hebben gehad voor het behalen van deze resultaten, wordt deze periode verlengd.
Om tot een eerlijke ranglijst te komen hebben we verschillende scenario’s uitgewerkt. De ranglijst die het beste resultaat geeft is de ranglijst waarbij vanaf week 11 in 2019 de resultaten worden meegeteld, met uitzondering van de Nationale Junioren Kampioenschappen (NJK) van 2019. De NJK zijn namelijk wel in 2020 gespeeld, dus deze telt mee voor de ranglijst van 1 januari. Door een langere periode aan te houden voor de ranglijst, krijg je als speler de mogelijkheid om je 6 beste enkelspelspelresultaten en 2 beste dubbelspelresultaten te behalen.
Omdat we nog niet weten wanneer we weer wedstrijden mogen spelen, kunnen we nu nog niets zeggen over hoe en wanneer we deze verlengde periode van de ranglijst gaan afbouwen.
Hiervoor zijn een aantal redenen:
- Er vanaf week 11 2020 nauwelijks meer gespeeld. Daarna is het onmogelijk geweest om voldoende Junioren Tour toernooien te spelen om 6 beste enkelspelspelresultaten en 2 beste dubbelspelresultaten te behalen. Door de ranglijst te baseren op meer dan 52 weken, is deze mogelijkheid er wel.
- We hebben verschillende logische meetpunten geanalyseerd en het meetpunt van week 11 geeft voor de meeste spelers de beste weergave van het huidige niveau van de spelers.
- Het verlengen van de speelperiode die meetelt voor de ranglijst komt in grote mate overeen met de wijze waarop de internationale ranglijst (Tennis Europe) gecompenseerd wordt.
- Het verlengen van de periode ligt binnen de (technische) mogelijkheden die er zijn en is daardoor op deze korte termijn haalbaar.
Op het moment dat de KNLTB Juniorenranglijstvan 4 augustus 2020 gepubliceerd werd, waren er voor alle categorieën nog voldoende speelkansen om 6 beste enkelspelspelresultaten en 2 beste dubbelspelresultaten te behalen. Op dit moment zijn er te veel speelweken weggevallen om nog te kunnen spreken van eeneerlijke ranglijst.
Het aantal punten dat je kan verdienen bij een NJK is hoger, deze telt dus zwaarder mee dan een regulier Junioren Tour toernooi. Door het mee laten tellen van de NJK 2019 en 2020 ontstaat er een te groot gat tussen de spelers aan de bovenkant van de ranglijst en de groep eronder.
Bij Tennis Europe (TE) gaan zij de periode waarop de ranglijst is gebaseerd verlengen tot 104 weken (in de periode van 18 maart 2019 en 15 maart 2021). Vervolgens gaan zij vanaf 15 maart 2021, de punten die zijn verdiend vanaf 16 maart 2020, wekelijks vervangen met de punten die verdiend worden in 2021. De KNLTB hanteert wel het principe dat de periode waarop de ranglijst is gebaseerd verlengd wordt, echter zullen er niet wekelijks vanaf 16 maart 2021 punten wegvallen. De reden hiervoor is dat wij kiezen voor een lange-termijnoplossing die ook houdbaar is bij eventuele nieuwe periodes waarin misschien nog meer speelweken wegvallen.
Omdat we nog niet weten wanneer we weer wedstrijden mogen spelen, kunnen we nu nog niets zeggen over hoe en wanneer we deze verlengde periode van de ranglijst gaan afbouwen.Voorlopig tellen de ‘best of’ resultaten vanaf week 11 2019 mee in de ranking. De oude resultaten vallen weg op het moment dat er voldoende speelmogelijkheden zijn geweest. We monitoren wanneer dit moment gaat naderen en communiceren dit tijdig. Daarnaast is het nieterg dat deze punten in de tussentijd blijven staan. Je speelt in 2021 namelijk in een hogere leeftijdscategorie (met uitzondering van spelers jonger dan 12 jaar)ten opzichte van 2019, waardoor je meer punten kan behalen ten opzichte van de resultaten in 2019.
Wanneer je bijvoorbeeld normaal mee mag doen aan een Junioren toernooi Zilver, maar door de aanpassingen nu een Junioren toernooi Brons moet spelen dan kan jouw leraar per e-mail een wildcard aanvragen. Vermeld ook het bondsnummer en voor welk toernooi of toernooien de aanvraag is. De aanvraag dient samen met de inschrijving via MijnKNLTB binnen te zijn voor de deadline van inschrijven van het betreffende toernooi. Let op: op de ranglijst van 1 januari 2021 worden sommige spelers doorgeschoven naar een hogere leeftijdscategorie. Het is normaal dat je bijvoorbeeld tot en met 12 jaar een Junioren toernooi Goud speelt maar tot en met 14 jaar een Junioren toernooi Zilver moet spelen. In dat geval wordt een wildcard zeer waarschijnlijk niet toegekend.
Veelgestelde vragen - Algemeen (15 december)
Ja, in theorie mag je afwijken van de aanvullende richtlijnen vanuit de KNLTB. Ons advies is echter om je als vereniging aan de richtlijnen van de KNLTB te houden. De aanvullende richtlijn is tot stand gekomen in overleg met NOC*NSF, het ministerie van VWS en is met de nodige zorg (onderzoek) opgesteld. Mocht je alsnog willen afwijken van de richtlijnen dan is het altijd noodzakelijk om dit met de gemeente af te stemmen. Geef hierbij ook aan dat jullie afwijken van de adviezen vanuit de KNLTB. Uiteindelijk controleert de gemeente of de vereniging zich aan de regels houdt en kan de gemeente handhaven wanneer de vereniging zich niet houdt aan de afspraken met de gemeente.
Nee dat is niet meer noodzakelijk vanaf 1 juli. Je kan er als vereniging echter wel voor kiezen om een toezichthouder/Corona aanspreekpunt te behouden.
Het naleven/opvolgen van de maatregelen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van het bestuur, de corona-verantwoordelijke en de toezichthouder(s). Gemeenten kunnen controleren of de maatregelen worden nageleefd op de vereniging en zo nodig handhaven. Als leden zich op de tennisvereniging niet aan de geldende richtlijnen/afspraken houden dan is het belangrijk om te bepalen of de vereniging aan diens zorgplicht heeft voldaan. Zijn de leden op de juiste wijze geïnformeerd door het bestuur? Hangen overal op het park de richtlijnen zoals die zijn opgesteld door het RIVM en de KNLTB? Als de vereniging niet iets te verwijten valt dan ligt de verantwoordelijkheid bij de leden. Mocht een lid zich tegen beter weten in niet aan de regels houden dan loopt hij/zij het risico een boete van €95,- te krijgen. Als een vereniging haar verantwoordelijkheid niet op de juiste wijze heeft genomen dan loopt de vereniging het risico een boete te krijgen van €4.000 en kan de gemeente besluiten de accommodatie te sluiten.
Het naleven/opvolgen van de maatregelen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van het bestuur, de corona-verantwoordelijke en de toezichthouder(s). Gemeenten kunnen controleren of de maatregelen worden nageleefd op de vereniging en zo nodig handhaven.
Ja, deze zijn hier te downloaden. Zorg ervoor dat deze zo snel mogelijk en goed zichtbaar op het park opgehangen worden.
Als het weer zo slecht is dat de training niet doorgaat en er dus niet gespeeld kan worden, stuur dan de leerlingen naar huis.
Nee, vanaf 15 december is dit niet meer toegestaan.
Ja, buiten het spel om dienen mensen altijd de 1.5 meter afstand in acht te nemen.
De routing om het park om drukte goed te reguleren blijft een streng advies vanuit het Protocol Verantwoord Sporten.
Veelgestelde vragen - Bestuur & Accommodatie
Per 24 april 2020 is de Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid in werking getreden (de corona-spoedwet). Deze wet biedt verenigingen de optie om (i) de ALV volledig digitaal te organiseren of (ii) de termijn van zes maanden waarbinnen de ALV zou moeten plaatsvinden, te verlengen met ten hoogste vier maanden. In dit artikel vind je een uitgebreide uitleg hierover.
Nee. De TASO-regeling is bedoeld voor verenigingen die niet in aanmerking komen voor een tegemoetkoming voor doorlopende vaste lasten op basis van de TOGS, of personele lasten op basis van de NOW of de Tozo. Indien jouw vereniging gebruik heeft gemaakt van de TOGS, kom je mogelijk wel in aanmerking voor de opvolger van de TOGS: de TVL-regeling. Of je de TVL kunt aanvragen, kun je inschatten met deze tool.
Daarvoor bestaat de TVS-regeling. Deze regeling is bedoeld voor verhuurders van sportaccommodaties die (een deel van) de huursom tussen 1 maart en 1 juni 2020 hebben kwijtgescholden aan sportverenigingen. Dit kan een gemeente zijn, maar ook een sportbedrijf of particuliere verhuurder. Let wel: deze regeling is aan te vragen door de verhuurder en niet door de vereniging als huurder. We adviseren verenigingen om hierover met de verhuurder in overleg te gaan, zodat de verhuurder de TVS-regeling kan aanvragen. Indien een (gedeeltelijke) kwijtschelding nog niet is gebeurd, dan kan deze regeling hier aan bijdragen.
Met een eigen accommodatie kom je als vereniging in aanmerking voor de TVL- of de TASO-regeling. Dit is afhankelijk van de doorlopende lasten. Grotere verenigingen komen doorgaans in aanmerking voor de TVL-regeling. Hiervoor dien je namelijk minimaal € 4.000 vaste lasten te hebben in de periode juni tot en met september 2020. Kleinere verenigingen komen doorgaans eerder in aanmerking voor de TASO-regeling. Dit zijn verenigingen met vaste lasten tussen €501 en €3.999 in de perioden maart tot en met mei 2020 en juni tot en met augustus 2020. Voor beide perioden is de TASO-regeling aan te vragen. Voor meer informatie over de TASO. Meer over de TVL lees je hier.
Veelgestelde vragen – Contributies en compensaties
Iedereen in de sport wordt door de maatregelen geraakt: de sporters, de clubs, de bonden en ook andere sportaanbieders. Laten we dat vooral samen zien op te lossen, samen met de maatschappelijke partners zoals de gemeenten, de rijksoverheid en NOC*NSF. De overheid heeft een noodpakket aangekondigd om te proberen zo veel mogelijk bedrijven en personen overeind te houden.
Of verplichtingen nagekomen kunnen/moeten worden, bv. of de huur/pacht doorbetaald moet worden, hangt af van de bewoordingen in de overeenkomst/algemene voorwaarden én het hangt af van hoe rechters corona gaan beoordelen. Gaan rechters corona zien als een onvoorziene omstandigheid waardoor de voorwaarden aangepast mogen worden? Als KNLTB adviseren we dan ook om op dit moment lopende afspraken te respecteren en op een later moment te inventariseren hoe diverse partijen elkaar kunnen helpen. Juist omdat nog veel onzeker is en er ook vanuit de overheid dagelijks nieuwe maatregelen bekend worden. Mochten er acute liquiditeitsproblemen zijn ga dan vooral het gesprek aan met de andere partij of mogelijk uitstel verleend kan worden.
Ja. Een dergelijke omstandigheid ligt in de risico sfeer van de werkgever. De werkgever zal dus de salarissen moeten blijven betalen van bijvoorbeeld trainers in loondienst of onderhoudspersoneel en kan een werknemer niet dwingen om verlof op te nemen. Wel kan gekeken worden of er tijdelijk andere werkzaamheden zijn die de werknemer kan verrichten.
Eerder kondigde de overheid de regeling ‘Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud’ (NOW) aan. De NOW houdt in dat werkgevers een aanvraag kunnen indienen voor substantiële tegemoetkoming in de loonkosten en een voorschot hiervoor ontvangen van het UWV. Kijk hier voor meer informatie over de NOW. Inmiddels is er meer bekend geworden over wijzigingen in de NOW-regeling 1.0 en de nieuwe NOW-regeling 2.0.
De belangrijkste punten op een rij:
- In de NOW-regeling 1.0 wordt er alsnog rekening gehouden met seizoensgebonden arbeid, waarbij de maand maart als referteperiode wordt genomen in plaats van de maand januari. Indien de vereniging (of tennisschool) eerder een afwijzende beschikking heeft ontvangen, zal de vereniging (of tennisschool) door het UWV worden benaderd.
- De aanvraagperiode voor de NOW-regeling 1.0 is gesloten en deze kan niet meer aangevraagd worden;
- Er komt een vervolg op de NOW-regeling 1.0. Dankzij de NOW-regeling 2.0 kan er een NOW-aanvraag bij het UWV gedaan worden voor tegemoetkoming in de loonkosten voor juni, juli en augustus. De aanvraag hiervoor wordt gestart per 6 juli 2020. Kijk hier voor meer informatie over de aanvraag van de NOW 2.0.
Iedereen in de sport wordt door de maatregelen geraakt: de sporters, de clubs, de bonden en ook andere sportaanbieders. Laten we dat vooral samen zien op te lossen, samen met de maatschappelijke partners zoals de gemeenten, de rijksoverheid en NOC*NSF. Momenteel wordt er een eerste impactanalyse gemaakt door NOC*NSF en de sportbonden over de financiële gevolgen van de situatie rondom het coronavirus.
Wij adviseren verenigingen de contributie van hun leden gewoon te innen. Kosten die gedekt worden met de contributie blijven namelijk doorlopen (huur, onderhoud etc.). In sommige gevallen is sprake van lagere kosten, maar er is ook zeker sprake van hogere kosten en minder inkomsten. Als KNLTB adviseren we dan ook om op dit moment lopende afspraken te respecteren en op een later moment te inventariseren hoe diverse partijen elkaar kunnen helpen. Als deze crisis ook nog na april aanhoudt, dan kun je op dat moment bekijken en met je leden bespreken of dat dan nog steeds de juiste keuze is.
Iedereen in de sport wordt door de maatregelen geraakt: de sporters, de clubs, de bonden en ook andere sportaanbieders. Laten we dat vooral samen zien op te lossen.
Voor clubs met een Tennis Alles-in-1abonnement voor jeugd wordt er vaak per maand contributie geïncasseerd in combinatie met een tarief voor lessen, competitie, events etc.. In principe adviseren we nu de maandelijkse inning door te laten gaan vanuit solidariteit met de club en later te bekijken hoe dit op te lossen en in te vullen met activiteiten en lessen. De invulling van zowel het abonnement als het trainerschap (wel of niet in dienst bij vereniging) is bij iedere vereniging anders geregeld. Voor advies om voor jouw vereniging te bepalen of het door laten lopen van het abonnement gewenst is kan er contact worden opgenomen met de accountmanager.
Nee, in principe niet, want iemand is contributie verschuldigd wanneer deze lid is van de vereniging. Contributie kan gestorneerd worden wanneer het lidmaatschap tijdig is opgezegd en per ongeluk toch lidmaatschapsgeld afgeschreven is. Voor de meeste verenigingen geldt dat een opzegging uiterlijk 1 december ontvangen moet zijn. Is er niet opgezegd dan geldt er dus weer een lidmaatschap voor het hele jaar waarvoor contributie is verschuldigd. Ook wanneer een lid bijvoorbeeld halverwege het jaar zijn lidmaatschap opzegt, blijft het lidmaatschapsgeld voor het hele jaar verschuldigd en krijgt het lid niet pro rata dat bedrag terug. Dit volgt uit de wet en statuten van de vereniging. Een lidmaatschap van een vereniging is daarin anders dan bijvoorbeeld een overeenkomst bij een sportschool, waarbij iemand meestal wel maandelijks kan opzeggen en dan stopt aan het einde van die maand ook de verplichting tot betaling.
Wij adviseren om leden die storneren (en mogelijk alle leden) te informeren dat deze situatie vraagt om solidariteit en dat er op allerlei niveaus gekeken wordt hoe de financiële gevolgen rondom het coronavirus opgevangen kunnen worden. Indien een bepaald lid liquiditeitsproblemen heeft kan uiteraard ook een speciale regeling getroffen worden. Doel blijft om met elkaar in gesprek te blijven en storneren te voorkomen. Zie ook onze andere FAQ over contributie innen en contributie terugbetalen.
In principe is een lid voor het lidmaatschap de volledige contributie verschuldigd, ook al kan er tijdelijk niet vrij getennist worden of lessen gevolgd worden. Een lid betaalt dus niet voor de afname van diensten maar betaalt puur voor het lidmaatschap zelf, waarbij het lidmaatschap is aangegaan voor een jaar. Ook wanneer een lid bijvoorbeeld halverwege het jaar zijn lidmaatschap opzegt, blijft het lidmaatschapsgeld voor het hele jaar verschuldigd en krijgt het lid niet pro rata dat bedrag terug. Dit volgt uit de wet en statuten van de vereniging. Een lidmaatschap van een vereniging is daarin anders dan bijvoorbeeld een overeenkomst bij een sportschool, waarbij iemand meestal wel maandelijks kan opzeggen en dan stopt aan het einde van die maand ook de verplichting tot betaling. Daarmee zou een vereniging niet verplicht zijn om de contributie (deels) terug te betalen. Maar zo zwart wit is de situatie mogelijk niet, omdat nu ook nog niet bekend is hoe rechters straks zullen kijken naar Corona bij dit soort vraagstukken.
De kosten die gedekt worden met de contributie blijven doorlopen (huur, onderhoud etc.). In sommige gevallen is sprake van lagere kosten, maar er is ook zeker sprake van hogere kosten en minder inkomsten. Als KNLTB adviseren we dan ook om op dit moment lopende afspraken te respecteren en op een later moment te inventariseren hoe diverse partijen elkaar kunnen helpen. Dit kan eventueel betekenen dat er in de ALV (wanneer deze weer bijeen kan komen) besloten wordt om een deel van de contributie terug te geven aan alle leden. Het is namelijk ook de ALV die jaarlijks de hoogte van de contributie bepaalt (oftewel, alle leden gezamenlijk bepalen de hoogte van de contributie) en die dus geraadpleegd moet worden over een teruggave. De vereniging is mogelijk niet gebaat bij minder contributie-inkomsten en een dergelijk besluit zou dan in het belang zijn van de individuele leden. Ook daarom is het essentieel om niet nu al dergelijke ingrijpende beslissingen te nemen. Mochten er nu wel individuele gevallen zijn waarbij leden liquiditeitsproblemen hebben, tref dan met hen een speciale regeling zoals een afbetalingsregeling.
Sinds 27 maart jl. kunnen ondernemers die directe schade ondervinden van de coronacrisis (waaronder in de horeca) een beroep doen op de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19, oftewel ‘TOGS’. Ook sportclubs, sportkantines en sportleraren komen in aanmerking voor deze regeling.
Via deze regeling kunnen ondernemers eenmalig een gift van 4.000 euro netto ontvangen ter tegemoetkoming in de vaste lasten. De SBI codes hiervoor zijn: 56.29 (Kantines en contractcatering), 85.51.9 (Overig sport- en recreatieonderwijs) voor Tennis- en Padelleraren en 93.12.4 (Tennis).
De TOGS kan aangevraagd worden t/m 26 juni 2020. Let op: de TOGS kan tegelijk met de hier bovengenoemde TOZO worden aangevraagd.
De opvolger van de TOGS is de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL)
De TOGS is op 15 juni jl. vervangen voor de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (‘TVL’). Ondanks dat de TOGS is vervangen, kan er wel nog t/m 26 juni 2020 een aanvraag gedaan worden op deze regeling. Onder de nieuwe regeling, de TVL, kunnen ondernemers (met max. 250 werknemers in dienst) bij een omzetverlies van minimaal 30% over de maanden juni t/m september 2020 een tegemoetkoming aanvragen.
Voor meer informatie over de TOGS en de TVL, bijv. over de voorwaarden en de aanvraag van deze regelingen:
De NOW-regeling geldt niet voor ZZP-ers. Zij zijn namelijk zelf verantwoordelijk voor hun inkomen en verlies aan inkomen. Wel kunnen ZZP-ers bijstand aanvragen bij hun gemeente. Dit kan door een beroep te doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Of een ZZP-er recht heeft op deze bijstand is afhankelijk van de situatie en ter beoordeling van de gemeente. Voor meer informatie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijstand-voor-zelfstandigen-bbz
De overheid maakte eerder bekend dat ZZP’ers, die opdrachten verliezen door de coronacrisis, voor een periode van 3 maanden (1 maart t/m 1 juni) een beroep kunnen doen op aanvullende inkomensondersteuning tot bijstandsniveau (de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers, oftewel ‘TOZO 1’). Deze aanvullende inkomensondersteuning hoeft niet terugbetaald te worden. De regeling is gebaseerd op de hier bovengenoemde Bbz. Echter wordt een aanvraag op de TOZO 1 sneller behandeld en eventueel verstrekt wegens de corona situatie.
Op 1 juni jl. is de TOZO 1 opgevolgd door de TOZO 2. De TOZO 2 ziet op aanvullende inkomensondersteuning in de maanden juni t/m september 2020.
Let op: indien er een aanvraag op TOZO 1 is gedaan, dan dient er opnieuw een aanvraag gedaan te worden voor TOZO 2.Voor meer informatie over de TOZO 2, bijv. over de voorwaarden en de aanvraag op deze regeling klik hier.